Trots att vi tycker att båten är i ett bra skick,
finns det en del att förbättra, bland annat
motorns gång och den vitmålade
inredningen i dog house


Motorn gick inte bra, den startade litet dåligt, och rykte vitt då man körde.
Spridarna togs loss och glödstiften kollades. Alla glödstift var ok, men alla utom en spridare var i oskick. En var så dålig, så den fick en ny spridarspets, de resterande fyra kunde repareras. Det kommer säkert att bli en finare gång inkommande säsong.

Backslaget har ett ljud som inte är helt friskt, så det blir att ta upp det och kolla lagren, och byta tätningar. Detta skall troligen göras på våren.
(Bilden till höger)


På den här bilden ser man den vita inredningen i båten. Vitt pentry, vita dynor, vita sidor....



Dörren från pentryt (syns på bilden ovan) fungerade som bas för ett experiment för att se om man kan skrapa fram träet under den vita färgen. Det tar tid, men resultatet blir inte alls oävet. De mörka fläckarna på dörren kommer av att jag har värmt för ivrigt med värmepistolen, så vis av den erfarenheten, kan nog bli ett helt ok resultat om man tar det försiktigt.
(November 2016)

Enligt annonsen ingick ett nytt, oanvänt kapell. Det kom i ett oöppnat paket, som var utlöst från posten för en ansenig slant år 2008. Skeptiker som jag är, och då det som syntes i ändan på paketet var ett ljusblått tunnt tygstycke, så trodde jag nu inte så mycket på detta.
Efter några veckor tog vi i alla fall mod till oss och öppnade paketet, och till vår stora förtjusning innehöll det ett splitter nytt kapell i blått, komplett med "kapellucka" till dog house taket, en sats med snallar och fästen, gummitampar och en instruktion. Det blir nytt kapell till våren!



För ett par år sen skrotade jag en mahognybåt, och tog tillvara litet av det potentiellt fina materialet. Nu då det skulle snickras nya detaljer till nya båtens pentry och doghouse, var det läge att använda skatterna.
Som synes på bilden, ser det egentligen inget vidare ut.


Då mahognyskrotet sågades och hyvlades blev bitarna hur fina bräder som helst. Till vänster de bräder som skall bli ett nytt bord, och till höger lådframstyckena, som fått dekorationslister av teak, köpta från Biltema, och handtag från Fantoy. Det mörka handtaget var från mark-tiden, och kostade 10 Mark, eller 1,68 €.

(December 2016)



Här är lådframstyckena och några lister färdigbetsade och -limmade

Till höger dörren, vars ram är gjord av mahognyskrotet ovan och kompletterat med spegel och lister i teak.


Detalj av hörnet på det färdigt limmade och betsade bordet, som är helt nygjort av vrakdelar från den skrotade Violabåten.

Nu gäller det att börja lacka. Det skall nog bli kring åtta lager lack på för att få den rätta glansen.



Kvar finns några hyvlade bräder, som skall bli namn- och registerskyltar. Design och utformning skall väl bli ungefär som skylten på bilden högst uppe på den här sidan.

Hela sidbeklädnaden i dog house som förr varit klädd med ett slags mjuk vit-gråspräcklig våtrumstapet skall bytas ut mot sidor i teakfanér. Här limmas listen runt öppningen till det lilla förvaringsutrymmet ovanför bordet.



Bordet har fått ett antal lackstrykningar, och börjar se bra ut.

Den lilla dörren till pentryt är snart klar för de sista varven lack...



... Liksom lådframstyckena. Uppe i bild syns lacket jag använder. National Super båtlack, Super parkettlack. Uretanlack med prima egenskaper.

Garderobsdörren från förkajutan inne för sitt sista lager lack. Före de sista strykningarna skall alla delarna slipas och putsas för att sedan tas in och lackas i en mera dammfri miljö.


Namnskyltarna börjar ta form.
Till vänster är bokstäverna frästa med överhandsfräs. I mitten är frässpåren bortslipade och skyltarna betsade. Till höger första lagret lack.

Några dagar senare är texten målad, så nu fattas bara några lager lack så är skyltarna klara för montering.
Resultatet blev rätt likt skylten som ritades i photoshop för ett halvår sen, bara skruvhålen som fattas.


Lådframstycken och dörr har blivit monterade i pentryt. Kylskåpets ram har också fått en uppdatering i form at bets, lack, och linsskalliga mässingsskruvar och brickor.

Namnskyltarna blev lämpligt stora, trots att de kändes väldiga från början.



Under förvaringsfacket i den nya teakpanelen kommer bordet att sitta fast.

Babordssidan har också fått ny teakpanel som gas- och växelreglaget sitter monterat i. Notera originalutseende på fönsterstolpen.



... Och här styrbords stolpe med ny teakpanel istället för det omotiverade svarta.

det 20 maj blev ett MS4 backslag inhandlat. Utväxlingen är en annan, och detta kommer att kompenseras med en ny propeller.



Båtbottnen fick sig ett svart lager Hempel Eco Power Cruise, och resten av skrovet polerades. skillnaden blev stor, eftersom skrovet var rätt matt, nästan kritande i ytan.

Registernummer och klubbtillhörighet klistrat på båten. Nu skall skrovet bara vaxas.

Motorn har fått nyservade spridare monterade, och den gick igång oglödd. Det skulle knappast ha varit möjligt i höstas. Den spikade inte heller som förr, så uppenbarligen har servicen gjort nytta.



Här blir överbyggnaden upputsad inför säsongen. Det blir nog att putsa flera gånger, det skall springas mycket före sjösättningen än.

Backslaget skall ha kylning också, men de gamla rören passade givetvis inte. Det blev att uppfinna något nytt. Jag hade planerat att göra slangkopplingarna av koppar och löda fast röret i flänsen, men morbror kom med idén att svarva delarna, och der gjorde Rune enligt min ritning.



Så här ser kopplingarna ut då flänsarna är kapade, slipade och borrade. Bara att ansluta slangar med dubbla slangklämmor.

Här har växelwirefästet från gamla backslaget kapats till och monterats med två bultar ovanpå det som satt på från förr. Ett litet jobb som skulle kunnat lösas på olika sätt, men detta kommer i alla fall att fungera.

På sjösättningsdagen framgick det att det faktiskt inte fungerade, så fästet fick göras som det var meningen från fabrik, och då blev ju funktionen bakfram, så backen blev framåt och vice versa.



Typiskt! Nedre slangen kom att gnida mot båtens botten, så en av flänsarna fick trots allt göras i koppar med krökt rör.

Det nytillverkade bordet blev monterat på samma sätt som det gamla bordet, men ungefär 10 cm högre upp. Nu ryms man med benen under bordet. Det är också litet kortare, så det känns rymligare vid pentryt.



Skivan som styrman står på blev breddad för bekvämare körställning. Samtidigt fick både den och anda sidans upphöjda golv dekorationslister av mahogny.

Efterdiverse filterbyten och luftningsarbeten kunde impellerpumen monteras med nya packningar och impeller. Den roterar faktiskt motsols, sedd framifrån, alltså i motsatt riktning mot motorn, det var otippat.



 

 

 

 

Experiment 1: Det har en längre tid blivit att grunna på frågan: Kan det gå att fräscha upp laminatskivorna uppe på pentryt?
Bara att testa. Här stryker undertecknad det första av två lager betslack på laminatytan som blivit tvättad med broms cleaner, och lätt slipad med björntunga.

 

 

 

 

 

 

Nedan:
Till vänster före, och till höger efter två lager betslack. En liten stunds jobb gjorde ytan helt acceptabel, från att ha sett hemsk ut.

Experiment 2: Listerna vid insteget på båda sidor, bakom sidorutorna såg hemska ut, med bleknad mässingslist iskarvad med äckligt sladdrig, böjbar grå plastlist.
Borde gå att böja dekorationslist om man är försiktig. Ny list inhandlades, och det gick faktiskt, och resultatet blev betydligt prydligare.



Arbetet tog emot och smakade trå, så jag bad U-P att komma och hjälpa med motorfästena. Vi uppfann en motorlyft, så vi kunde ta bort ett motorfäste i taget. Det fungerade prima.
Då alla motorfästena var justerade i botten, och vi behövde mer justermån, måste motorfästena bort, och den undre muttern sågades av så vi fick fem-sex millimeter mer justeringsmöjligheter. Efter detta arbete kunde motorn ställas in mot propelleraxeln.

Principskiss
Lyftens konstruktion. Enkelt medn funktionellt, Vikten på främre motorfästena är knappt 100 kilo per sida.



Så här skiljer sig förarmiljön från ifjol. Hela sidan är lackad teak. Nya mattor på golvet med mahognydetaljer, och en gammal bilratt. Originalratten kommer troligen tillbaka då den blivit renoverad och lackad.

  Introduktion   Sensommar 2014   Vinterarbete och sommar 2014-2015   Vårarbete och sommar 2016
Patricia II   Vinterarbete 2016-2017   Sommaren 2017   2018